Thursday 8 November 2012

OH.. I LOVE CHEESE KEK!!

cHEEEESeeeee KEK.... i like..i like.. nana memang suke sgt cheese kek tau. Korang suka x? mesti ada yg xsuke makan cheese kan?Haaa... xpe2, nana paham, sbb xsemua org suka cheese, ade setgh tu, bau cheese pun nak muntah kan? nana teringat kawan baik nana dulu, nama dia H. Dia ni memang xkan makan cheese kecuali bile nana paksa die. kehkeh.. JAHAT x sy? geram sgt,.. Tapi dia tau nana gile sgt keju, so kalo pi kedai kek, die akan suggestkan suh order cheese kek. So sweet kan. Itulah sahabat namanya. Oh ye semua tau x, cheese ni bagus utk tulang kite sbb ade kalsium yg tinggi tau. Nana kalo gi makan pizza hut, kalo order spaghetti, sure minta cheese utk di taburkan bergunung2 atas spaghetti tu.. suke suke suke sangat TAU.. Di sebabkan nana suka sgt kek cheese, nana slalu buat kek cheese yg termahal . Haaa tau x nape nana ckp termahal? sbb nana gunekan cheese yg sgt berkualiti dan antara cheese yg mahal.. kos nak buat kek ni RM40 ke atas ye.. blueberry pn slalunye nana akan gune yg mahal skit sbb nak rase biji2nya. Kalo ygmurah skit xde rase biji2. Bile kite dah suka, mahal pun dah xkisahkan.. so, ni lah resepinya dan gambar ye.. senang je... Slamat mencuba ye :-)

Bahan-bahannya:

500g cream cheese
400cc/ml fresh cream/plain yogurt
4 sudu besar jus lemon
6 sudu besar tepung high protein
4 biji telur
180 g gula
500g blueberry filling(beli kat kedai jual bahan2 buat kek)

Cara-cara
1. Panaskan oven 170 degree.
2. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
masukkan fresh krim yg baru dikeluarkan dr peti sejuk, masukkan dlm mixer dan kacau menggunakan speed yg paling laju sehingga menjadi krim(macam mane nak tau krim jadi ke x, cuba terbalikkan bekas,tgk krim jatuh ke x,kalo xjatuh maknenye jadi)
3. Selepas tu,Masukkan semua bahan-bahan lain ke dalam mixer dan mix hingga sebati
4. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
5. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
6. Selepas dah masak letak blueberry filling di atas kek dan simpan dalam peti ais..

No comments:

Post a Comment