Bahan-bahan filling Durian Crepe :
Isi durian
Whipped cream (guna yang dalam tin je senang. Tinggal picit je)
Bahan-bahan kulit Durian Crepe :
Tepung jagung 250g
Tepung kastard 250g
Tepung potato 250g
Tepung ubikayu 250g
Tepung gandum 250g
Susu segar 600ml
Gula. 60g
Secubit garam
Butter 2 sudu yg dicairkan (kena sejukkan dulu baru campurkan).
3 biji telor.
Pewarna kuning(IKUT korang nak pekat mane kaler tu)
Esen vanila.
Cara-caranya :
1. Blend semua bahan kecuali tepung selama 2-3 minit.
Kemudian masukkan tepung(campur kesemua 5 jenis tepung tadi) yang dah diayak dan blender lagi
sehingga sebati.
2. Panaskan non sticky pan selama 5 minit. Tak payah letak minyak ke ape sebab bancuhan kita dan ada
butter yang sedia berminyak tu kan. Api kecil-sederhana ye.
3. Curahkan 2-3 sudu bancuhan tadi ke atas pan dan goyang-goyangkan pan
supaya bancuhan rata secara neutral. As thin as you can. About 1-2 minutes.
Tak perlu terbalikkan kulit tu tau.
Jangan pakai sudu/sudip untuk dapatkan kulit yang cantik. Biar dia masak rata neutrally.
4. Bila kulit dan agak masak dan tepi dia cam dah kering sikit,
korek sikit bahagian tepi dengan sudu/sudip.
Angkat kulit yang dah jadi tu laju-laju dengan tangan untuk mengelakkan terkoyak.
FYI, bahagian atas kulit yang kita masak dalam pan tu adalah bahagian luar kulit crepe.
Sebab tu cantik je cam gambar kat bawah ni hah.
5. Bila kulit dah sejuk, picit whipped cream dan letakkan isi durian. Letak banyak-banyak.
wahhhh !!! dh buat ke??sedap lh..de sale tak?
ReplyDeleteDurian crepe ni x letak durian ke naa??
ReplyDeleteletak kak :-).. dalam isi die ade durian.. hehe
ReplyDeleteo0oo.. sbb tgk recipe x de durian.. rpe2nya recipe tu hanya utk kulit bhgn kulitnya ye..hehe.. nk try gak la..
ReplyDeleteeh kak ade kak, cuba tgk kat
ReplyDeleteBahan-bahan filling Durian Crepe :
Isi durian
Whipped cream (guna yang dalam tin je senang. Tinggal picit je)